Важното за теб: Георги Тошев – достойнството е най-големият дефицит в журналистиката

10:00, 27 фев 20 / Важното за теб с Ники Кънчев 25 6272 Любомира Николова
Снимка: ТОПНОВИНИ

Следващият ни гост в поредицата "Важното за теб с Ники Кънчев" е журналистът Георги Тошев.

За кръстопътя, на който се намира, за изживяното и какво за него е журналистиката вижте във видеото:

 

„Аз съм човек, който доста бързо изчерпва ситуации и компании. Щастлив съм, че приятелите ми са за дълъг път“, категоричен е той.

По думите му има приятелства с 40-годишна давност и до ден днешен това са най-близките му хора.

Понякога професионално губи търпение и любопитство и затова търси нови проекти и пространства, в които да се насели.

Прогнозата му за следващите 10 години е за много работа в интернет, в което сме го изпреварили (шегува се Тошев), но обещава да навакса.

Той разказа, че работи по една международна платформа, свързана със световна компания, която до момента се е занимавала със споделяне на музика, но се надява много скоро тя да направи платформа за споделена телевизия.

Телевизията в сегашния вид не е достатъчна на Георги Тошев.

„Лаконичността е качество, а не е недостатък“, твърди журналистът и разказва, че в професията си сам е избрал ролята на посредник. Тази роля му е донесла доста срещи през годините.

„Няма друга професия, която ти дава тези срещи. Аз съм сбъднал най-съкровените и смели мечти да срещна личности, някой от тях и да превърна в приятели“, дава за пример той.

Най-силните му качества

„Любопитството е вродено, почтеноста, с която се отнасям към моите герои, с годините се научих на мярка. Смятам, че мярката в живота и в нашата професия е много важна – да знаеш докъде и колко".

Стефан Данаилов е потърсил Георги Тошев, за да напишат книга, защото не е искал, когато си отиде хората да си измислят. Мастъра завещава на Георги Тошев своето наследство като писма и лични неща, които са безценни.

Дефицитът в журналистиката

„Достойнството – аз мисля, че това е голям дефицит, не само в журналистиката, но и в живота, който живеем. Всичко е избор. Има една мярка и всички искаме да сме успешни и богати, но има момент и това е на избора и дали ще минеш тази критична черта и ще преминеш от другата, аз я наричам „тъмната“, е нещо, което решаваш сам. То не е свързано нито с пари, нито с обстоятелства, свързано е с твоя личен избор къде си и защо си там“, заявява Тошев.

Той е бил и разследващ журналист, нещо което малцина си спомнят.

Искреността и точността са нещата, които предизвикват респект в другите или поне ги карат да се замислят.

С какво му помагат хората, които му пречат

Да е по-смел. За него е важно да работи в България. Той не сънува на английски, френски или на немски. Има самочувствието, че може да работи и го е правил и навън.

"Човек не трябва да се страхува, дори да сгреши и да се провали да бъде много спокоен, че след това го очаква нещо друго", казва пред Ники Кънчев.

Получено доверие

От Стефан Данаилов преди да почине, от Невена Коканова, която му е дала кредит на доверие, както и от Катя Паскалева, с която си е партнирал в спектакъла „Чайка“ по Чехов. Тошев я определя като най-неистовата българска актриса.

Дъщеря му Ана е самостоятелна и достатъчно смела за годините си.

По думите му тази година ще се появи нова песен на АББА.

„Аз съм много голям егоист задавам въпросите на събеседниците ми, които ме интересуват“, разказа Тошев.

Журналистиката го е научила да обича малко повече себе си.

Важното за Георги Тошев е да бъдем спокойни и благодарни за това, което ни се случва и да не искаме повече от това, което животът ни предлага.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!