Тъжната история на една от най- възрастните мечки в парка в Белица

17:09, 28 фев 20 / Любопитно 25 1524 Topnovini

От Организацията за защита на животните „Четири лапи“ съобщиха във Facebook, че един от дългогодишните обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица- мечката Стефка е починала в края на миналата седмица. Била е една от най-възрастните мечки в Парка, на 36 години - нетипична възраст за животно, родено в плен.

Мечката прекарва първите 19 години от живота си, живееща в ужасяващи условия, като танцуваща мечка - атракция за туристи. Едва ли е щяла да доживее стоите старини, ако не бе открита и спасена от екипа на „Четири лапи“.

През 2003 г. е спасена от ужасните условия, в които я е отглеждал нейният тогавашен собственик, и е настанена заедно с други две мечки в Парка за танцуващи мечки край Белица.

По носа и горната устна на животното личали белезите и дупките от халката и синджира, с които е била връзвана и водена на повод, за да танцува преди да заживее в парка. През 2013 г. заради инфекция на старите рани се налага да претърпи спешна и сложна пластична операция на носа от ветеринарния експерт проф. Аминков - Декан на факултета по ветеринарна медицина в ЛТУ. Благодарение на усърдната работа и опита на проф. Аминков, носът на Стефка е изграден наново, след като е живяла години наред със счупване.

Мечката Стефка прекара общо 17 години щастлив живот в Парка. Тя не бе конфликтна мечка и живееше в сектор 4, заедно с четири други мечки, от началото на нейното спасяване в Парка, без да бъде премествана. Типично за много от обитателите и тя имаше любимо място за почивка - често лежеше в най-горната, дясна част на сектор 4, в хралупа в корен на дърво. Тя обичаше да се излежава там дълго и да наблюдава наоколо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани