Три деца са заразени с коронавирус

08:20, 13 мар 20 / Всичко за коронавируса 25 10349 Topnovini

Потвърдените проби за коронавирус са на хора предимно от областите София и Монтана, където пациентите са контактни на първото семейство, което беше регистрирано като случай в „Пирогов”. Това заяви на редовен брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, съобщи Нова телевизия.

Три деца на възраст 4, 7 и 11 години са били контактни с болни затова също са в болница. "Те не са болни, нямат симптоми, контактни са. Дали са положителни проби. Положителните ще си седят под карантина вкъщи, само ако имат симптоми с над средно-тежно състояние ще са в болници. Две деца са в болница като контактни лица, защото родителите им са в болница", каза още той.

Обявяваме извънредно положение заради коронавируса

Мутафчийски обясни, че масово се нарушава карантината у нас. Според него всички държави са реагирали много адекватно, включително и България.
 
Той съобщи, че всички близки на починалата жена, която бе първият регистриран смъртен случай от коронавирус у нас, са под карантина. "Няма кой да погребе жената, 11 души от фамилията й са под карантина", посочи Мутафчийски.
 
По думите му една от причините за разрасналата се епидемия в семейството в "Пирогов" е било празненство, където са присъствали 24 души, 11 от тях са доказани с коронавирус, плюс двамата заболели - едната почина, другият се намира в критично състояние. "Лично разговях с дъщерята на починалата, лично съм я уведомил за лицата, които са излезли положителни за коронавирус. Починалата жена няма кой да я погребе, защото всичките са под карантина - тя е оставена в камера, като изтече карантината, близките ще могат да я погребат. Международната практика в това отношение е болните да бъдат под строга карантина, именно пропуските в карантината, които се наблюдават – недостатъчно проявена съвест, дават основание да предложим на правителството да изработят спешни механизми за контрол", добави Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.
 
Междувременно стана ясно, че служителите на „Пирогов“, контактували с жертвата на коронавируса, са под домашна карантина.
 
Още смъртни случаи и забрани по света заради коронавируса
 
134 000 са вече случаите на коронавирус в света, 4983 са смъртните, възстановени са 70 000 души. Възрастовият диапазон на заразените в световен мащаб е от 4 до 77 годишна възраст.
 
България регистрира за едно денонощие 16 случая, Словения - 42, Хърватия - 8, Сърбия - 6, Северна Македония - 2, Румъния - 15, Гърция - 12, Босна и Херцеговина – 4, Албания още 5. Има един починал от вчера в Албания. Италия задмина 15 000 случая, Иран остава на второ място с 10 000 случая от страните извън Китай, в Северна Корея са близо 8000. В Испания вече са над 3000, Франция - 2800, Германия - 2700, САЩ - 1700, Швейцария - 868, Норвегия - 800, Япония - 691, Швеция - 687. Динамиката е в цяла Европа. В Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на обявената епидемия там. А в Европа няма тенденция дори за задържане броя на случаите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани