Честваме приемането на Търновската конституция

11:01, 16 апр 20 25 3710 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.

На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава. Тази година честваме 141 години Българска конституция, припомня БГНЕС.

През 2019 г. България отбеляза 140 години Търновска конституция с Тържествено заседание на Народното събрание в старопрестолния Велико Търново. Тогава гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата на Учредителното събрание, където с тържествена сесия 44-ото Народно събрание отбеляза 140-ата годишнина от приемането на първия български основен закон.

Премиерът Бойко Борисов поздрави юристите за професионалния им празник. "Поклон пред визионерите, които положиха стабилна основа за развитието на България", написа премиерът в социалните мрежи. 

Президентът Румен Радев също отправи поздрави към юридическата общност в България. „Актуални за всяко време остават установените в Търновската конституция неприкосновеност на личността, на кореспонденцията и собствеността, свободата на печата, върховенството на закона и равенството пред него“, заявява държавният глава.

Президентът посочва, че в дневния ред на възродената ни държава още през 1879 г. с основния закон е заложено „демократичното начало“, което трябва да бъде следвано и преоткривано и днес. Пренесен чрез духа и буквата на действащата Конституция е заветът на учредителите - да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, заявява Румен Радев.

Той отбелязва, че съвременната държава е конституционно обвързана да създава условия за свободното развитие на човека и на гражданското общество. „Посоката е зададена. Следването ѝ изисква както върховенство на закона, така и политическа мъдрост“, допълва Румен Радев.

По повод професионалния им празник президентът посочва, че българските юристи и съдебни служители, прилагайки и пазейки правото и Конституцията, ежедневно отстояват и правовата държава. „На вас е поверена отговорността за обективно и безпристрастно прилагане на закона, ваше е и призванието да давате защита и да постигате справедливост“, обръща се Румен Радев към юридическата общност у нас.

"Правото не се ограничава единствено до писаните норми. Правото е и дух, усещане за справедливост, желание за създаване на един по-добър свят с гарантиране правата и свободите на всеки един човек. Това е част от наследството на датата на 16 април 1879 г., защото докато законите през различните епохи се променят, то стремежът към свобода и справедливост се предава от поколение на поколение", написа във Facebook вицепремиерът Екатерина Захариева.

"Всички хора, които сме избрали правото като част от нашия път, носим голяма отговорност в опазването на тези ценности и идеали. Те не са нещо, което е статично във времето. Веднъж завоювана една свобода трябва да се защитава. Това е част от призванието на всеки юрист", пише Захариева и честити празника на всички юристи. 

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.  #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама