Здравното министерство иска да прекрати наследения договор за детската болница

16:20, 26 юли 21 25 2900 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Министерството на здравеопазването е разпоредило да се прекрати договора с „Главболгарстрой“ за строителството на нова детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия. Това става ясно от писмо на министерството до инициативата „За истинска детска болница“, която се бори за рестартиране на проекта.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава в писмото, че на 5 юли т.г. министерството е изискало от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по Закона за обществените поръчки, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол, пише Mediapool.

Ще бъде проектирана чисто нова детска болница

От здравното министерство са дали и указания на инвестиционната компания да започне процедура за прекратяване на договора с обединението “Детско здраве“, което е съставено от фирми от групата на “Главболгарстрой“ и спечели обществена поръчка за близо 100 млн. лева.

Министерството на здравеопазването е намерило основание за прекратяване на договора в „изразената позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“.

Здравното министерство внася нов план за детската болница

Според строителя договорът не е стопиран

Строителят не е уведомен за прекратяването на договора, обяви Мая Пенчева от консорциум „Детско здраве“ и изпълнителен директор на „Главболгарстрой“.

„Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията“, посочи тя пред БНР.

От Консорциума апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение относно строежа. Те вече имат готовност да започнат, а в началото на месеца представиха два виртуални проекта на новата детска болница на мястото на скелето.

Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас.

Предисторията на проекта

Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е „замразен“ с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител, който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.

След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти, преди година бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне „на чисто“. Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор, припомня „Дневник“. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама