„Има такъв народ“ прогнозира готов кабинет до края на седмицата

17:09, 26 юли 21 / Политика 25 3337 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България може да има ново правителство още в близките дни. Това стана ясно от думите на депутата от „Има такъв народ“ Радостин Василев. Според него кабинетът се очаква да е готов „до края на седмицата“. А дали ще има и връчен мандат „е в прерогативите на президента“, защото „това не е резултат от сглобяване на конструкция“.

След консултациите в президентството и в Народното събрание, разговорите продължават на експертно ниво.

Появиха се „спорни нюанси“ с „Демократична България“

След като миналата седмица стана ясно, че „Има такъв народ“ и „Демократична България“ гледат в една посока, днес между експертите на двете формации се появиха някои спорни нюанси по въпросите за съдебната реформа. Това са специализираното правосъдие, структурата на ВСС и прокурорската колегия, както и детайли около избора на главен прокурор.

„Имаме нюанси в някои позиции. Разговорите продължават, гледаме в една посока“, заяви Надежда Йорданова от дясното обединение. От изказването ѝ се разбра, че нюансите са „как точно да се уреди статутът на магистратите и касаят също някои елементи на прокурорската колегия и механизмът за избор на главния прокурор“.

Според доц. Атанас Славов промените в Закона за съдебната власт, с които „Демократична България“ предлага закриване на специализираното правосъдие и промени в някои процедури за вземане на решения във Висшия съдебен съвет, ще получат подкрепата на „Има такъв народ“. Мандатът на съвета обаче можело да се прекрати само с конституционна процедура и по думите му - „големият въпрос е ще има ли мнозинство за промени в Конституцията“, а отговорът му ще е известен след допълнителни разговори, предаде „Дневник“.

Програмите за правосъдие с „Изправи се БГ! Ние идваме!“ се застъпват на 95%

Съдейки по разговора за правосъдие, правителство ще има, заяви адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ след разговора с „Има такъв народ“.

„Ние се застъпваме по програмите за правосъдие може би на 95% с „Демократична България“, приятно съм изненадан с „Има такъв народ“ също“, обясни адв. Хаджигенов, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че останалите 5% касаят само дребни детайли.

„Всичко е въпрос на време и процедура“, допълни юристът.

Следващата седмица ще бъде проведена и тристранна среща между ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, на която се очаква всички детайли да бъдат обсъдени.

На днешните разговори двете формации не са обсъждали идеята на партията на Слави Трифонов за пряк избор на главен прокурор, която присъстваше сред въпросите на референдума. „Те са съгласни, че това е тема, която предстои тепърва да разглеждаме, напред във времето. Не се отказват от нея, но са достатъчно интелигентни, за да го отложат. Това е мое мнение, но тази идея няма да мине никога“, каза адвокат Хаджигенов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама