10 години след Арабската пролет: Отново политически вълнения в Тунис

18:12, 26 юли 21 / Свят 25 2505 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

10 години след Арабската пролет отново има политически вълнения в Тунис. Президентът на Тунис Каис Сайед обяви, че суспендира парламента за 30 дни, снема парламентарния имунитет на депутатите и уволнява премиера Хишем Мешиши.

Това се случи след ден на многохилядни демонстрации в цялата страна, насочени главно срещу управляващата умерена ислямистка партия „Ан Нахда" (Възраждане). Демонстрантите настояха за смяна на политическия режим и привличане под отговорност на виновните за влошаването на здравната и социално-икономическата ситуация заради пандемията, съобщи bTV.

Президентът, който от месеци е в конфликт с управляващата партия, ще поеме изпълнителната власт с помощта на нов премиер, назначен от него.

Решението на Сайед е най-голямото предизвикателство срещу приетата през 2014 г. демократична конституция, която разделя властта между парламента, премиера и президента, който отговаря за външната политика, отбраната и националната сигурност, отбелязва „Ройтерс“.

Обвинения в преврат

Председателят на парламента Рашид Гануши, който е лидер на „Ан Нахда“, обвини президента в извършване на „държавен преврат срещу революцията и срещу Конституцията“.

Ислямистката партия заяви, че нейните „привърженици, както и народът на Тунис, ще защитят революцията. Други две големи партии - секуларистката „Калб Тунис“ (Тунизийско сърце) и салафитската „Ал Карама“ (Коалицията на достойнството), също определиха случващото се като преврат.

Революцията от 2011 г. прогони от властта автократа Зин ел Абидин бен Али и Тунис пое по пътя на демократизацията, който страната продължи да следва оттогава, въпреки социалните предизвикателства и заплахите срещу сигурността, отбелязва „Франс прес“.

Веднага след обявяването на решението на президента улиците в столицата и други градове се изпълниха с ликуващи тълпи въпреки полицейския час, а военни заеха позиции около сградата на парламента и националната телевизия. Днес избухнаха сблъсъци между привърженици и противници на президента Каис Сайед. Агенция Ройтерс определя събитията в Тунис като най-сериозния тест за демокрацията там от революцията преди 10 години.

Полицията на Тунис затвори днес офиса на катарската телевизия "Ал Джазира" в столицата Тунис, съобщи шефът на нейното бюро. Това се случва на фона на политическите сътресения в северноафриканската държава, съобщи АФП. "Около 15 полицаи, някои с униформи, други в цивилни дрехи, влязоха в офисите ни и ни помолиха да напуснем", каза пред агенцията директорът на „Ал Джазира“ в Тунис Лотфи Хаджи Служителите на реда не са обяснили основанията за своите действия, но са конфискували ключовете на помещенията и са принудили целия персонал да напусне.

Затвориха офиса на „Ал Джазира“

Полицията на Тунис затвори днес офиса на катарската телевизия „Ал Джазира“ в столицата Тунис, съобщи шефът на нейното бюро. Това се случва на фона на политическите сътресения в северноафриканската държава, съобщи АФП.

Служителите на реда не са обяснили основанията за своите действия, но са конфискували ключовете на помещенията и са принудили целия персонал да напусне.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама