Кацаров: Грешки в борбата с коронавируса са ни стрували над 10 000 живота

14:13, 28 юли 21 / COVID-19 25 3532 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Грешки в подготовката за COVID вълната, в организацията на хоспитализациите и на ваксинирането на населението през първите месеци на тази година на практика са довели до „жертване“ на възрастните и хронично болните и то с пряк резултат от над 10 000 жертви. Това обяви в парламента здравният министър доц. Стойчо Кацаров.

„За разлика от почти всички страни в света и всички в ЕС, България не даде приоритет на най-уязвимото население – хората над 60 г. и хората с тежки хронични заболявания. В Плана за ваксинация те са поставени в последната четвърта фаза след много други категории - служители във ферми за норки и т.н. Над 80% от починалите от COVID са на над 60 г. – когато ги ваксинираш, не само намаляваш разпространението, намаляваш рязко смъртността. Тази грешка според експертите коства около 10 000 смъртни случая“, подчерта министърът.

Той допълни: „Това, което България направи, е, че тя жертва възрастното поколение – имунизира предимно младите и активни хора в продължение на 5 месеца. Имунизирахме спортисти, футболни отбори, изпращаха се мобилни екипи в различни фирми“.

Кацаров отбеляза, че още първата грешка на здравните власти по времето на кабинета „Борисов 3“ е била при договарянето на ваксините, което е оставило нашата страна с много малки количества заради забавянето на препарата на „АstraZeneca“. Чак до юни е имало проблеми с логистиката за личните лекари, а междувременно още от февруари е спряло спазването на фазите от плана, обявен от Костадин Ангелов.

Доц. Кацаров подчерта, че на никого не е забранено да се ваксинира, просто възрастните хора вече са с приоритет при джипитата. Затова и от 10 май насам получилите поне една доза граждани на над 60 г. са приблизително толкова, колкото и от началото на ваксинацията до встъпването на служебното правителство.

ЕК сключи договор за доставка на лекарство за COVID-19

Той цитира и анализ, според който не просто не намалява темпът на ваксинация след излизането на ГЕРБ от властта, а даже при сравнението на 74-дневни периоди преди и след 10 май имунизацията по време на служебния кабинет има преднина от 170 000 души - с близо 260 000 повече са завършените ваксинации, а около 2000 повече са били хората с поставена доза на среднодневна база.

Въпреки това Кацаров призна, че у нас, както и на много други места в Европа и Северна Америка, няма достатъчен ентусиазъм за ваксиниране. В България обаче има и специфични причини: „Поради липсата на добра информационна кампания в началото се създаде една празнина, която позволи да се разпространят сред населението негативни нагласи спрямо ваксините. Вече създадени тези нагласи, става много трудно преодоляването им“.

Размина ли се ЕС с целта да ваксинира напълно 70% от населението?

Ваксини в риск

Има риск за унищожаване на 22 хиляди ваксини на „AstraZeneca“ поради изтичащ срок на годност в края на юли, каза Кацаров в отговор на депутатски въпрос. Той посочи, че за други видове ваксини в момента няма такъв риск, но при всички положения се налагало част от ваксините да бъдат дарени или продадени на трети страни.

Министър Кацаров каза още, че по отношение на доставките, които България все още не е получила, е задействана процедура по „предварително разпределение“. Той обясни, че това ще позволи на следващото правителство да не бъде изправено пред необходимостта от унищожаване на ваксините, което по думите му е най-лошият вариант.

И Италия въстана срещу задължителната ваксинация

Задължителни ваксини?

Министърът коментира въведените във Франция, Гърция задължителни ваксинации. По думите му това не е необосновано, а е свързано с риска от предаване на зараза на други хора.

„Вие, като Народно събрание, може да обмислите и подобен тип мерки, ако е необходимо, но аз продължавам да бъда привърженик на това да остане доброволна ваксинацията. Нека се опитаме да убедим хората да направят това, защото чувстват че това е правилно“, заяви министър Кацаров, цитиран от bTV.

Какво ни чака при следващата вълна

Кацаров отхвърли и обвиненията, че България не е готова за следващ рязък скок на новозаразените. Той посочи, че е приет план, който разделя мерките на 4 групи – от „зелена зона“, в която сме в момента до „тъмночервена зона“, при която ще работят само хранителни магазини, аптеки и банкови институции.

В двете останали зони планът предвижда детайлно кои дейности ще бъдат спирани, обясни здравният министър. „Това ще сложи край на лошите практики ад хок вечерта да се обявява, че утре се затваря или утре се отваря, а и на лошите практики да се отварят бизнеси в разгара на вълната или да се затварят без никакво обяснение“.

Ще има и по-добро управление на болничните легла, като пациентите ще се концентрират на едно място до запълването на капацитета и чак след това ще започне настаняването им на други места. „Една от причините, довели до мащабното разпространение на вируса, е, че са настанявани пациенти във всички болници едновременно - това е допринесло за разширяване на инфекцията, а не за нейното овладяване“.

Така чак при последната фаза ще се използва капацитетът на всички лечебни заведения. Междувременно е задвижена блокираната по неясна за доц. Кацаров процедура за ремонт и оборудване на COVID отделенията, с която да се подготвят близо 130 лечебни заведения за новата вълна.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама