Вредни ли са електронните цигари и наргилета?

13:53, 09 сеп 21 25 7478 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Пушенето на електронни цигари под формата на лули, контейнери, цигари, писалки и други устройства напоследък става все по-разпространено както сред възрастните, така и при младите хора. Причина за това най-често е масираната им реклама като безвредни. Независимо от вида им обаче, истината е, че електронните цигари водят до трайни увреждания на различни органи и системи, което се дължи на състава на аерозола, отделян от устройствата. Нараства броят на проучванията за съдържанието на аерозола, който издишвате при пушене на електронни цигари, сочи изследване на проф. д-р Елисавета Петрова, дмн – специалист по пневмология и фтизиатрия в МБАЛ ВИТА.

Отделяният аерозол при пушене на електронни цигари обичайно съдържа никотин, ароматизиращи субстанции, летливи органични съединения, тежки метали и понякога - допълнително тетрахидроканабинол, компонент на канабиса. Специалистът подчертава, че са многобройни вредните ефекти на аерозолните компоненти при употреба на електронни цигари. Те увреждат различни органи и системи в човешкия организъм, като предизвикат дразнене на лигавиците на горните дихателни пътища, причиняват уврeждания на белите дробове, увреждат сърдечно – съдовата система и др. 

Пушачите са по-уязвим от заразяване с коронавирус

Лекарят предупреждава, че електронните наргилета също отделят редица токсични субстанции. По думите ѝ е известно, че пушенето на наргиле в продължение на 20 до 80 минути се равнява на инхалиране на никотин от 100 изпушени цигари. Ефектите от пушене на електронно наргиле са: белодробна болест, сърдечно-съдови увреждания, инфекциозни болести и др. 

Д-р Петрова твърди, че пушенето на електронни цигари и наргилета не е по-безопасно от тютюнопушенето. Употребата на електронни цигари и електронни наргилета води до нова зависимост. Замяната на една зависимост с друга зависимост е неприемлива. Новите типове пушене не могат да се използват като стъпка за отказване от тютюнопушенето, казва тя. Според нея тютюнопушенето е поведение, определено от множество фактори, включващи личностна характеристика, психологически баланс, социална среда и други компоненти, специфични за всеки човек. По думите ѝ важен момент в тази крачка е промяна на отношението на човека към навика тютюнопушене. 

Д-р Петрова подчерта, че последната стъпка е прилагането на медикаментозно терапия с редица лекарствени средства. Тя отбеляза, че не съществува специфичен хранителен режим и вещества за детоксикация при тютюнопушене. Въпреки това храненето с невискококалорични продукти допринася за доброто състояние. Включването на физически упражнения, фитнес, плуване и други дейности подпомагат психо-емоционалния статус и предпазват от повишаване на телесното тегло след отказването на цигарите.

И накрая, лесен начин – например като с магическа пръчица, за отказване на цигарите няма. Нужна е воля, търпение, постоянство и не на последно място – квалифицирана лекарска помощ. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама