Бюрото за защита на свидетели имало косачка и трактор

13:45, 02 ное 21 25 1697 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Косачка и трактор са част от имуществото на Бюрото за защита на свидетели, което доскоро бе под командването на главния прокурор Иван Гешев. Това се разбра от интервю на новия правосъден министър Иван Демерджиев пред БНР.

С решение на предишния парламент Бюрото бе прехвърлено на подчинение на правосъдния министър. Преди това Гешев ползваше служителите му за своя лична охрана.

ВСС отказа да се занимава с имуществото на Бюрото по защита

След приемането на законовите поправки главният прокурор ги атакува пред Конституционния съд (КС) именно заради имуществото. Гешев, който твърди, че е много загрижен за съдбата на охраняваните свидетели, поиска голяма част от имуществото на Бюрото да остане в прокуратурата. Пред КС главният прокурор твърди, че вещите, главно коли и друга техника, не могат да се прехвърлят с решение на парламента, а само от Министерския съвет и затова законът противоречи на конституцията.

Става дума за имущество, разпределено в общо 60 позиции, обясни Демерджиев. По 15 от тях са описани коли.

„Това дело за мен е странно. Ако наистина прехвърлянето на имущество от Бюрото от прокуратурата към МП е толкова важно, че да бъде конституционен проблем, за мен възниква въпросът защо толкова много вещи са извадени от това имущество и са разпределени на други места из прокуратурата? Това са трактори, косачки, 15 автомобила“, каза Демерджиев.

От думите му се разбра, че тракторът и косачката са използвани за поддържане на имот. Не се разбра кой точно, пише „Медияпул“.

Това не е първото прехвърляне на Бюрото. През 2014 г. то бе извадено от правосъдното министерство и пратено на подчинение на главния прокурор. Тогава драми с имуществото нямаше.

Докато се командваше от Гешев, структурата бе сред най-секретните. Освен за охрана, служителите се ползваха и при някои от шумните акции. Бюрото участва в нахлуването в президентството миналото лято, както и при някои показни арести.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама