Рапърът 100 Кила подаде ръка на студентка, мечтаеща да лети в космоса

09:39, 01 дек 21 25 2101 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Рапърът Явор Янакиев, известен с псевдонима 100 КИЛА, ще подкрепи Татяна Иванова от Добрич, която мечтае да бъде първата българка, полетяла космоса. Фондацията на варненеца „100 слънца“ ще финансира участието на 18-годишната студентка в космическа академия в САЩ.

„100 КИЛА е уникален човек, на когото съм много благодарна. Той не афишира добрите неща, които прави. Страхотен е, много земен, възхищавам се на готовността му да подкрепя млади таланти“, казва  Татяна пред регионалната медия Про Нюз Добрич. Тя се познава с Явор от две години, като са разговаряли за възможността той да ѝ помогне да осъществи проектите си. Сега това вече е факт.

Татяна Иванова е приета за участие в Академия на проекта PoSSUM и Международния институт по космически науки, която ще се състои през февруари 2022 г. в град Мелбърн, Флорида, САЩ. Това е поредният ѝ успех в тази сфера, след като през миналата година тя спечели шампионска купа, златен медал и сертификат, триумфирайки с най-висок резултат в престижното международно състезание Space Magica Online Space Quiz World Cup“.

През 2019 г. момичето получи възможността да участва в програма към Космическата академия в Алабама, САЩ. Година по-рано девойката участва в един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, който се намира в Измир, Турция

В момента Татяна е студентка в Софийския университет, специалност инженерна физика. „Много се надявах да ме приемат в тази Академия, защото тя е важна стъпка към сбъдването на мечтата ми за полет в космоса“, сподели тя.

Проектът PoSSUM, който е изследователска и образователна програма, е създаден в партньорство с НАСА и означава полярна суборбитална наука за горната част на мезосферата. По време на онлайн курсовете Татяна ще премине обучения по орбитална механика, космическо инженерство и др. След завършване на Академията Татяна ще получи сертификат. Той ще бъде необходима предпоставка за завършване на всички курсове за получаването на удостоверение за приложна астронавтика. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама