Почти 200 са жертвите на войната в Украйна

12:51, 26 фев 22 25 2478 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на здравеопазването на Украйна съобщи, че 198 цивилни, включително три деца, са били убити досега от руски сили, атакуващи прозападната страна. „За съжаление, по оперативни данни от ръцете на нашествениците имаме 198 загинали, от които 3 деца, 1115 ранени, включително 33 деца“, написа във Facebook здравният министър Виктор Ляшко, съобщи БГНЕС.

Президентът Володимир Зеленски пък обяви, че Киев все още устоява на руската инвазия. „Устояхме и успешно отблъснахме вражеските атаки. Боевете продължават. В много градове и области на нашата държава. Но ние знаем какво защитаваме – страната, земята, бъдещето на децата. Киев и ключови градове около столицата се контролират от нашата армия. Окупаторите искаха да блокират центъра на държавата ни и да сложат своите марионетки тук, както в Донецк. Нарушихме плана им“, посочи той.

Улични боеве в ранните часове

По улиците на Киев се водеха битки в ранните часове днес, третия ден от руското военно нахлуване в Украйна. Това става часове след предупреждението на президента Володимир Зеленски, че силите на Москва ще се опитат да превземат столицата преди зазоряване, посочва агенция „Франс прес“.

Руски войски навлязоха в украинската столица по няколко направления. Съобщава се за интензивни сражения и десетки взривове. Украински войскови части се опитват да отблъснат руските атаки.

Водели се боеве между намиращите се в района на централния булевард на града метростанции, където е дислоцирана охраняващата Генералния щаб 101-а украинска бригада. Стрелба и взривове се чували в целия Соломянский район на столицата, който е непосредствено преди централната част. Битка имало и от другата страна на Днепър.

Путин призова за военен преврат в Украйна

Бомбоубежищата са препълнени. ВВС информира за дълга и безсънна нощ в украинската столица Киев.

Според официалния канал на украинската армия активни бойни действия се водят на някои столични улици. Секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов е заявил пред украински информационен сайт, че украинската армия контролира обстановката в столицата, пише БНР.

Украинското военно командване съобщи, че Русия е изстреляла крилати ракети „Калибър“ срещу Украйна от Черно море, съобщи „Ройтерс“.

Зеленски ни каза „Не знам дали ще ви видя отново“

Рано тази сутрин бе обявена въздушна тревога и в най-населения град в Западна Украйна Лвов, както и в още един град в Лвовска област. Малко по-рано бяха включени сирените за въздушна опасност в Харков.

САЩ са готови да помогнат на Зеленски да напусне Киев, пише „Вашингтон пост“, позовавайки се на американски и украински официални лица. Зеленски е цел номер 1 на руснаците, смята изданието. Украинският президент обаче е отказал предложението и се намира в Киев.

Междувременно Русия блокира резолюция на Съвета за сигурност в ООН, която осъжда руското нахлуване в Украйна, а постоянният представител на Русия Василий Небензя нарече текста антируски и антиукраински.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама