Посъветвали Каримански да се откаже от надпреварата за шеф на БНБ

11:34, 12 мар 22 / Политика 25 1541 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Оставам един от кандидатите за управител на БНБ. Имах разговор с ръководството на „Има такъв народ“ и те са твърдо решени да ме номинират“. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Припомняме, че преди дни изборът за нов управител на БНБ се провали, след като нито една партия в парламента не излъчи кандидат за поста до изтичането на крайния срок. Вероятно в управляващата коалиция не е постигнат консенсус за номинация и преговорите продължават. Така изборът на гуверньор на централната банка се отлага до стартиране на нова процедура, като засега няма хоризонт кога ще бъде това. Сред спряганите до момента имена освен Каримански бяха Илиян Михов, ректор на ИНСЕАД - един от най-престижните световни университети, той бе споменат лично от премиера Кирил Петков, директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и дори Симеон Дянков.

ДПС: Готвят Симеон Дянков за шеф на БНБ

През изминалата седмица при мен стигаха поне по 5 различни канала различни експерти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или друг начин, да не бъда номиниран или да се откажа. Смятат, че е по-добре коалицията или по-специално един от партньорите в коалицията да номинира кандидата си”, каза Каримански в ефира на Нова телевизия.

Той обаче не знае дали е обсъждан конкретен кандидат. „Може би от всяка една от партиите може да искат да издигнат такъв кандидат и аз приветствам това. В тези разговори през изминалата седмица ми казваха „Спокойно, има и други важни постове”. Аз не се боря за пост. Никога не съм се борил за такива. За мен е важно да се допринесе с нещо в това как една централна банка може да бъде наистина и модернизирана, и отговорна за онези много въпроси, които стоят пред нея”, добави Каримански.

Инфлацията ще продължи да се ускорява

Очаквам, че инфлацията за цялата 2022 г. у нас ще бъде поне около 8.5%”, заяви още председателят на бюджетната комисия в парламента. По думите му един от основните проблеми ще бъде именно инфлацията и начинът, по който ще се справим с нея. „Трябва да сме отговорни за живота и здравето на хората у нас, за да има суверенна България. Трябва първо да се погрижим за тях”, коментира той.

Mъж почина на опашка за олио

Запитан за това дали е възможно да има таван за основните хранителни продукти у нас, той отговори: „Важно е какви мерки ще предприеме правителството. Смятам, че цените не трябва да се управляват чрез декрети, а правителството да се намеси по начин, който пазарът може да поеме. Важно е да не деформираме пазарите, а да ги подпомогнем капиталово”, обясни Каримански.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама