Асът „Призракът на Киев“ не е загинал, той е мит

11:36, 02 май 22 25 1670 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В социалните мрежи „Призрака на Киев“ е герой, ас на украинската военна авиация, пилот на изтребител, за когото се твърди, че е свалил редица руски самолети. За него се заговори само няколко дни след началото на войната и за два месеца разказите за подвизите му, разпространявани дори от официални лица и институции, го превърнаха в легенда.

100 души са евакуирани от завода „Азовстал“

В събота обаче украинските власти признаха, че пилотът е мит. Призрака на Киев“ е супергерой, чийто образ е създаден от украинци“, съобщиха във Facebook военновъздушните сили на Украйна, цитирани от „Асошиейтед прес“ и БТА.

Изявлението дойде, след като множество медии публикуваха материали, в които погрешно идентифицираха майор Степан Тарабалка като човека, стоящ зад прозвището. Тарабалка е истински пилот, който загива на 13 март по време на въздушен бой и е удостоен посмъртно със званието „Герой на Украйна“, съобщиха миналия месец украинските военновъздушни сили.

Но той не е „Призрака на Киев“, се казва в сегашното им изявление. „Информацията за смъртта на „Призрака на Киев“ е невярна. Той е жив и въплъщава колективния дух на висококвалифицираните пилоти, които успешно бранят Киев и областта“, допълват украинските ВВС. 

Зеленски призова руските войници да откажат да се бият

Легендата се роди само ден след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, когато потребители в социалните мрежи започнаха да разпространяват неподкрепени с доказателства твърдения за пилот на изтребител, който сам е свалил няколко руски самолета.

Миймове, снимки и дори кадри от видеоигра симулатор на полети се разпространиха в социалните мрежи, като се твърдеше, че показват „Призрака на Киев“ по време на бой.

На 25 февруари бившият украински президент Петро Порошенко пусна в Twitter снимка, която министерството на отбраната на Украйна е публикувало преди три години, като изказа невярното твърдение, че на нея се вижда „Призрака на Киев“, който е поразил шест руски самолета.

Два дни по-късно официалният акаунт на Украйна в Twitter сподели видеоклип, включващ същата снимка, заедно с кадри на изтребители в бой, на фона на музика. Текстът на видеото гласеше: „Народът го нарича „Призрака на Киев“. И с право - този ас на украинските ВВС господства в небето над нашата столица и страна и вече се превърна в кошмар за нахлуващите руски самолети“.

В същия ден Службата за сигурност на Украйна сподели същата стара снимка в Telegram, но вече с твърдението, че той е свалил „10 самолета на окупатора“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама