Докъде я докарахме с медицинските хеликоптери?

16:04, 20 юли 22 25 2133 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Темата за медицинските хеликоптери от няколко години битува в родното политическо пространство. Реално развитие обаче се случва едва през последните дни.

Вчера здравното министерство публикува обществена поръчка за закупуването на шест хеликоптера, а днес Министерският съвет разпореди учредяването на еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала „Хели Мед Сървиз“ ЕАД - София.

Дружеството ще извършва полети за спешна медицинска помощ по въздух, с цел бързо транспортиране на медицински персонал или медицински доставки (оборудване, кръв, органи, лекарства), както и болни или ранени лица. Дружеството ще извършва услуга от общ икономически интерес, съобщиха от правителствената пресслужба.

Гвоздейков оставил парламента, за да е шеф на медицинските хеликоптери?

За осигуряване на финансовата рамка за дейността на дружеството Министерският съвет прие Постановление, с което предвижда одобряване на допълнителни плащания по бюджета на Министерството на транспорта и съобщенията за 2022 г. в размер на 3 000 000 лв., за формиране на капитала на „Хели Мед Сървиз“ ЕАД - София. 

А вчера Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за покупката 6 санитарни хеликоптера за нуждите на спешната медицинска помощ заедно с необходимото оборудване и апаратура и обучението на екипи от инженери и пилоти.

Първият от шестте хеликоптера се очаква да пристигне у нас през декември 2023 година, а останалите пет през шест месеца до края април 2026 година. В поръчката е предвидена опцията да бъдат закупени и два допълнителни хеликоптера, за което МЗ може да реши също до 30 април 2026 г.

Общата прогнозна стойност на поръчката е в размер на 162.7 млн. лв. с ДДС, ако държавата купи и осемте хеликоптера. Максималната прогнозна стойност за един медицински хеликоптер е 19.8 млн. лв. с ДДС, а за доставката на оборудване за шестте хеликоптера са предвидени 4.3 млн. лв. с ДДС.

България е единствената държава член на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Към момента са предприемани действия от различните ведомства, които на този етап не са довели до окончателни решения, поради което не са налице необходимите и правилни стъпки за реализиране на този жизненоважен проект за страната ни, който би осигурил навременна помощ при спешни и извънредни ситуации в труднодостъпни терени.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама