Старт на учебната година: Над 700 хил. ученици влизат в класните стаи

07:30, 15 сеп 22 25 2073 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Първият звънец отново ще прозвъни в 2 347 училища и 1 799 детски градини в цялата страна. С весели тържества, с много песни и празнични слова ще бъде даден старт на новата учебна година. 

Очаква се над 57 000 първокласници да прекрачат за първи път училищния праг. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година. Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области на страната, съобщиха от Министерството на образованието.

През лятото имаше ремонти в близо 900 училища, като в преобладаващата част вече са приключили. В около 60 училища ремонтните дейности ще продължат, но за учениците ще бъдат осигурени условия за нормален учебен процес, съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН пред БНР.

Безплатните учебници и учебните комплекти за учениците до VII клас вече са доставени, има учебници и за ученици с нарушено зрение, за обучаващите се в европейските училища.

Личната карта на всеки ученик е единственият документ, който остава на хартия, а бележникът може да е на хартия или електронен по решение на училищата.

Безопасност на пътя

От МВР пък съобщиха, че патрулиращите полицейски автомобили в района на училищата ще бъдат с пуснати светлини. Поводът е да се привлече вниманието към акцията Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя започна в началото на септември и ще продължи до края на октомври. 

Без маски и тестове, но с двусменен режим на обучение

За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците, уверяват от образователното ведомство.

Тази година, за разлика от предите две, COVID мерките няма да бъдат толкова строги и учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Въпреки това училищата остават в готовност за преминаване в обучение от разстояние в електронна среда при необходимост. Маски и тестване няма да са необходими, а ако има положителен случай на заразено с коронавирус дете, ограничения ще се въвеждат за конкретна паралелка. 100% са осигурили дезинфектанти, топла вода, предприети са и допълнителни мерки за намаляване на риска от инфекции.

В детските ясли и градини при възможност работата с деца трябва да се организира в една и съща група и с един и същи персонал. Работата на психолозите, логопедите и ресурсните учители в детските градини ще се организира индивидуално или в малки групи. Сутрешният прием на децата пък ще се осъществява през всички възможни входове на детската градина/ясла, по предварително изготвен график, с цел недопускане смесването на деца от различни групи. А педагогическият персонал и родителите ще се спазват физическа дистанция между учениците от отделни паралелки. Ще бъде въведено и различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията за отделните паралелки, класове. Учениците ще преминат на двусменен режим на присъствено обучение с оглед намаляване на броя на паралелките в даден период от деня.

Готовност за зимата

Макар заплахата от коронавируса да не е толкова осезаема в момента, отоплението през зимата се оказва най-сериозният проблем за българските учебни заведения, особено за тези, които се отопляват на газ. Те се снабдяват на свободния пазар, при условията за всички небитови потребители и резкият скок в цените ще увеличи драстично разходите им. Общо 74 общини (от 265) отопляват публичните си сгради на газ, съобщиха пред „Дневник“ от Националното сдружение на общините. В 67 от тях 100% от всички детски градини и училища са газифицирани, а 80% (192 училища и 183 детски градини) от тях са в невъзможност за преминаване към алтернативно отопление, пише медията, като се позовава на предоставена от сдружението справка. В София например има училища, които се отопляват на газ, на централно отопление, на електричество и на пелети.

Директорите плащат сметките за отопление с делегираните бюджети, които получават. И макар че за новата учебна година МОН повиши с 20% делегираните бюджети на училищата, директори се опасяват, че за тези, които потребяват газ, парите няма да стигат да покрият сметките си. Засега няма данни за недостиг на пари за отопление в никое от училищата, но ако се появи, то ще бъде дофинансирано, увериха от МОН пред „Дневник“.

От образователното ведомство дори твърдят, че 98% от училищата и детските градини са готови за новия отоплителен сезон.

Ще забравим ли за хартиените дневници?

За първи път от тази година има изискване всички училища и детски градини да преминат единствено към електронни дневници. Броени дни преди старта на учебната година обаче директорите се оплакват от бавната и постоянно сриваща се електронна система на министерството на образованието, в която трябва да се попълва голям обем данни, пише „Сега“.

Става въпрос за новата Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която заработи през януари 2022 г. Тя е вътрешна за МОН система, но е за цялата образователна система. В нея директорите трябва да въведат цялата информация от подопечните им училища - брой ученици, информация за родителите им, за среда на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите и т.н. От националната електронна система информацията попада в електронните дневници, с които от тази учебна 2022/23 г. трябва да заработят всички учебни заведения.

От МОН посочиха пред „Сега“, че с писмо от 31 януари директорите на институциите са били уведомени, че трябва от 1 февруари да въведат информацията в новата версия на НЕИСПУО. По стара българска традиция обаче всичко се е правело в последния момент и се е получило голямо натоварване. От министерството твърдят, че тези забавяния вече са изчистени като проблем.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама