Дежа вю: от паранормалното до науката

20:14, 07 окт 22 / Любопитно 25 2132 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Случвало ли ви се е да имате странното усещане, че вече сте преживявали точно същата ситуация, въпреки че това е невъзможно? Понякога дори може да ви се стори, че преживявате нещо, което вече се е случило. Това явление, известно като дежа вю, озадачава философи, невролози и писатели от много дълго време, пише БГНЕС.

От края на XIX в. започват да се появяват много теории за това какво може да причини дежа вю, което на френски означава „вече видяно“.

Хората смятали, че то може би се дължи на умствена дисфункция или може би на някакъв вид мозъчен проблем. Или може би е временен бъг в иначе нормалното функциониране на човешката памет. Но темата не достигаше до сферата на науката до съвсем скоро.

Преминаване от паранормалното към научното

В началото на това хилядолетие учен на име Алън Браун решава да направи преглед на всичко, което изследователите са написали за дежа вю до този момент. Голяма част от това, което открива, има паранормален привкус, свързан със свръхестественото - неща като минали животи или психични способности. Но той открива и изследвания, в които са анкетирани обикновени хора за техните преживявания на дежа вю.

От всички тези документи Браун успява да извлече някои основни заключения за феномена дежа вю.

Например Браун установява, че приблизително две трети от хората преживяват дежа вю в определен момент от живота си. Той установява, че най-честият причинител на дежа вю е сцена или място, а следващият най-често срещан причинител е разговор. Той съобщава също така за намеци в медицинската литература от около един век за възможна връзка между дежавюто и някои видове активности на мозъка.

Прегледът на Браун вкара темата за дежавюто в сферата на по-масовата наука, тъй като се появи както в научно списание, което учените, изучаващи познанието, обикновено четат, така и в книга, предназначена за учени. Неговата работа послужи като катализатор за учените да разработят експерименти за изследване на дежавюто.

Изпитване на дежа вю в психологическата лаборатория

Подтикнат от работата на Браун, изследователски екип е започнал да провежда експерименти, целящи да проверят хипотези за възможните механизми на дежа вю.

Изследвана е една почти стогодишна хипотеза, която предполага, че дежа вю може да се случи, когато има пространствено сходство между текущата сцена и неотразена сцена в паметта. Психолозите наричат това Хипотеза за Гещалт познанието.

Представете си например, че минавате покрай сестринския пункт в болнично отделение на път да посетите болен приятел. Въпреки че никога преди не сте били в тази болница, ви обзема усещането, че сте били там. Основната причина за това преживяване на дежа вю може да е, че оформлението на сцената, включително разположението на мебелите и конкретните предмети в пространството, имат същото оформление като друга сцена, която сте преживели в миналото. Може би начинът, по който е разположен сестринският пункт - мебелите, предметите на гишето, начинът, по който се свързва с ъглите на коридора - е същият като начина, по който е бил разположен комплектът маси за посрещане спрямо знаците и мебелите в коридора на входа на училищно събитие, на което сте присъствали година по-рано.

За да изследва тази идея в лабораторията, екипът използва виртуална реалност, за да постави хора в различни сцени. Някои сцени споделят едно и също пространствено оформление, а иначе се различават. Както се очаквало, появата на дежавю била по-честа, когато хората се намирали в сцена, която съдържала същото пространствено разположение на елементите като по-ранна сцена, която са гледали, но не си спомнят.

Това изследване предполага, че един от факторите, допринасящи за дежа вю, може да бъде пространствената прилика на новата сцена с тази в паметта, която не успява да бъде съзнателно извикана в момента.

Това обаче не означава, че пространственото сходство е единствената причина за дежа вю. Много е вероятно много фактори да допринасят за това, което кара дадена сцена или ситуация да бъде позната. В момента се провеждат нови изследвания, за да се проучат допълнителните възможни фактори, които играят роля в този мистериозен феномен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама