Екоактивист си залепи главата на известна картина

09:51, 28 окт 22 / Култура 25 2289 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Климатични активисти се залепиха за „Момичето с перлената обица“ на Йоханес Вермеер в холандски музей в най-новата акция, насочена към известни произведения на изкуството, но картината не беше повредена.

Трима мъже бяха арестувани след атаката в музея „Маурицхюс“ в Хага срещу шедьовъра от 1665 г., който е вдъхновил бестселър и холивудски филм. Тримата са белгийци, единият на 42 години, а другият на 45 години. „Те остават в ареста и се разпитват“, заявиха от полицията в Хага.

Снимки в социалните мрежи показаха как мъж, облечен в тениска с надпис „Просто спрете петрола“, залепва главата си за картината, докато друг залепва ръката си за стената, а трети изпразва кутия с нещо, което изглежда е доматена супа.

Акцията се случва, след като на 14 октомври активисти хвърлиха супа върху „Слънчогледите“ на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон и размазаха картофено пюре върху картина на Клод Моне в Германия.

Изкуството е беззащитно и ние категорично осъждаме опитите да бъде повредено, независимо от каузата“, се казва в изявление на „Маурицхюс“ до АФП. От музея съобщиха, че инцидентът е станал около 14:00 ч. (14:00 ч. по Гринуич) и че е била повикана полиция.

Едно лице залепи главата си за картината, която беше зад стъкло, а другото лице залепи ръката си за зелената стена до картината. Трето лице хвърли неизвестно вещество върху картината“, се казва в съобщението.

От Маурицхюс добавят: „Незабавно направихме оглед на картината, който беше извършен от нашите реставратори. За щастие, картината не е повредена“. Картината ще бъде върната на експозицията „възможно най-скоро“.

Видеозапис на инцидента в Twitter показва как активист с бръсната глава залепва главата си за „Момичето с перлената обица“. Друг изсипва червено вещество от кутийка върху главата на първия активист. Трети мъж в бяла тениска с надпис „Просто спрете петрола“ крещи „как се чувствате“, докато лепи ръката си на стената.

„Как се чувствате, когато виждате как нещо красиво и безценно очевидно се унищожава пред очите ти“, каза той. „Тази картина е защитена със стъкло, но бъдещето на нашите деца не е защитено“.

Любителите на изкуството отдавна са очаровани от картината на холандския майстор Вермеер, на която е изобразена млада жена със загадъчен поглед, облечена в синьо-жълт тюрбан, а от ухото ѝ виси тежка перла. Тя е дала допълнително вдъхновение най-вече за романа на Трейси Шевалие от 1999 г. „Момичето с перлената обица“, който дава началото на номинирания за „Оскар“ филм със Скарлет Йохансон и Колин Фърт в главните роли, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама