Министър Христов е изгонил енергиен консултант на ЕБВР по Плана за възстановяване 

16:18, 17 ное 22 / Политика 25 2302 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министърът на енергетиката Росен Христов е изгонил представителите на Европейската банка за възстановяване и развитие, които са консултант по проекти в енергетиката по Плана за възстановяване и устойчивост за над 3 млрд. лв. Това стана ясно от отговора на въпроса на депутата от „Демократична България” Ивайло Мирчев при изслушването на министъра в комисията по енергетика в сряда.

Ситуацията е безпрецедентна и поставя в риск двата основни енергийни проекта по плана за възстановяване, по които ЕБВР трябваше да предложи техническа помощ на МЕ и МФ. С обща стойност от € 1.7 млрд., двата проекта са ключови за енергийния преход в страната, като имат за цел да присъединят 1 425 МВт ВЕИ мощности в страната, изтъкват от партията. 

Мирчев попитал как е преминала последната среща с представителите на ЕБВР и има ли индикация, че банката няма да работи с нас и това как ще се отрази на проектитет по ПВУ за над 3 млрд.

Министър Христов отговори, че правителството е отказало да приеме предложеното от банката споразумение като консултант, защото то било едностранчиво и „включва много неизгодни за нас условия, включително отказ за поемане на всякаква отговорност”. И нямало никакви индикации, че са склонни да преразгледат условията. Христов дори призна, че ЕБВР е казала пред Еврокомисията, че няма желание да работи по проекта.

ЕБВР не е единствената институция, която може да окаже такива услуги, ще се обърнем към Световната банка и Европейската инвестиционна банка. Проблемът е, че има срокове по ПВУ, който е приет без много анализи и те са предизвикателни, като до момента не е свършено много по тях”. Така министърът призна, че реализацията на проектите е под въпрос.

Ивайло Мирчев попитал директно министъра дали няма да загубим тези над 3 млрд. и възможно ли е решението на ЕБВР да е резултат от комуникацията с него. Росен Христов отговорил, че поне в частния сектор, откъдето той идва, ЕБВР е трябвало да поискат доизясняване на втора среща. И заявил, че министерството в най-кратки срокове ще търси друг консултант, защото този е неизгоден за България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:19, 17 ное 22

Браво, Христов!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама