Жена на 36 години стана най-младият професор в България

11:15, 23 ное 22 25 3601 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След проведен конкурс, Научният съвет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ присъди академичната длъжност „професор“ по професионално направление „Право“ (Административно право и административен процес) на доц. д-р Олга Борисова. Така на 36 години тя стана най-младият професор по „Право“ в България.

Проф. д-р Олга Борисова има впечатляваща биография, голяма част от която е свързана с ядрената енергетика. Във ВСУ „Черноризец Храбър” защитава дисертационен труд на тема „Усъвършенстване на правната уредба при управление на радиоактивните отпадъци в Република България”. Хабилитационният й труд е посветен на правното регулиране на риска в ядрената енергетика.

Интересите й в областта са свързани с 10-годишния й опит като юрисконсулт в държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Проф. д-р Олга Борисова е член на Международната асоциация по ядрено право „Association internationale du droit nucleaire“ със седалище в Брюксел, член е на Института на вътрешните одитори в България, както и на Международния институт на вътрешните одитори в САЩ. Участва в Сдружение „Жените в ядрената индустрия – България” и е член на Управителния съвет на Съюза на учените във Варна. Владее отлично френски, английски, испански и руски език, като чуждоезиковата си квалификация е защитила съответно пред Парижката търговско-промишлена палата и има диплом за юридически френски език, Министерството на образованието, културата и спорта на Испания, Британския съвет и Университета Кеймбридж.

Проф. Борисова е с дългогодишен преподавателски опит във Варненския свободен университет. От 2020 г. е ръководител на катедра „Правни науки“ на Юридическия факултет, съобщиха от учебното заведение. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:45, 23 ное 22

То пък Еди университет. Всички комунисти прелитат там и преподават. Като пчеличките, от университет на университет. То и затова качеството на висшето образование е ниско.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама