Триумф на Софийската филхармония в Берлин

16:57, 13 дек 22 / Култура 25 2371 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

За първи път в своята история на 12 декември Софийската филхармония гостува в голямата зала на Берлинската филхармония. Събитието е по инициатива на Българския културен институт (БКИ) в Берлин и е посветено на неговата 60-годишнина.

След „Италианската“ симфония на Менделсон, мога да кажа, че Софийската филхармония действително покори Берлин. Думите на директора на Българския културен институт в германската столица Борислав Петранов пред БТА са по повод първия концерт на столичната филхармония в залата на Берлинската филхармония.

Залата в Берлин е една магична зала. Българските симфоници имаха голям успех. Людмил Ангелов беше извикан четири пъти на сцената, след което изпълни произведение на Шопен. То беше изпълнено с много, много, много, много любов. Прозвуча някак си неземно, от което залата се възторгна още повече", разказва Петранов.

Музикантите бяха изкарвани на сцената с ръкопляскания пет пъти, с много викове „Браво!“ и аплаузи, които звучаха дълго време. Радвам се, че по някакъв начин станах причината за този първи исторически концерт в голямата зала на Берлинската филхармония и пожелавам от сърце да имат още много такива концерти на това знаменито място“, каза още той.

На концерта присъстваха министърът на културата проф. Велислав Минеков, съпругата на президента Десислава Радева, посланикът ни в Берлин Елена Шекерлетова, директорът на БКИ - Берлин Борислав Петранов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Катрин Буде - председател на Комисията по култура и медии в Бундестага, Тим Курт - президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), Митко Василев - изпълнителен директор на ГБИТК, Ценко Минкин - председател на Съюза на българските композитори, депутати от Бундестага, дипломати, съобщиха от Министерството на културата. 

Рядко са ни възприемали с толкова голям ентусиазъм, както тук, в Берлин, сподели пред БТА диригентът Найден Тодоров, минути след първия концерт на Софийската филхармония в залата на Берлинската филхармония. По думите му това е начало за следващи концерти в тази прекрасна зала. Найден Тодоров посочи, че смята, че е подбрал успешна програма, особено с оглед факта, че Панчо Владигеров е много свързан с Берлин, а Людмил Ангелов е един от най-добрите изпълнители на Панчо Владигеров въобще. 

В края на вечерта Людмил Ангелов е излязъл на бис. Маестро Найден Тодоров е взел това решение, въпреки че традиционно оркестърът не свири бис. Публиката, която слуша там най-големите оркестри по света, не е преставала да аплодира Софийската филхармония, затова и се е взело решение за това изключение.

Телевизията „Medici“ е заснела концерта. Оттам са споделили, че участието на Софийската филхармония е специално събитие, за което ще се говори още дълго.

Програмата снощи включваше Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама