Румен Радев: Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи

20:57, 06 сеп 19 / Политика 25 4935 Topnovini
1

Държавният глава Румен Радев участва в тържественото отбелязване в Пловдив на 134 години от Съединението на България. В 20.30 часа държавният главасе проведе  тържествената церемония на площад „Съединение“, последвана от заря-проверка.

"Масово завърналите се българи от чужбина подпечатаха с кръвта си Съединението по бойните полета на Драгоман и Сливница", започна словото си президентът.

"Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето. Идейната безпътица на първенците катастрофира в апатия, отчуждение и безверие. Отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността, с апатията, да отхвърлим нихилизма, да съзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да бъдем истински единни."

Държавният глава призова: "Да помним, че най-страшна е присъдата на следващите поколения, че истинската оценка за делата ни ще я дадат онези, които идват след нас. Но съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е да съградим достоен и справедлив живот в свободна демократична и просперираща държава.

Да живее Съединението! Да живее България!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани