Наказват мандра, многократно замърсявала река Черна

12:09, 01 май 20 / Общество 25 1358
Снимка: Pixabay

Във връзка с извършени нарушения на Закона за водите, условията в издаденото разрешително и замърсяването на р. Черна при с. Маноле Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив започна процедура по отнемане на разрешително за заустване на отпадъчни води на млекопреработващо предприятие, съобщиха от Басейнова Дирекция - Пловдив.

В рамките на по-малко от 2 месеца постъпиха множество сигнали за замърсяване на р. Черна при село Маноле, област Пловдив, от представители на медиите и жители в населеното място. От 3 март тази година досега бяха извършени 5 проверки от РИОСВ – Пловдив и три пъти се вземаха проби съвместно от БДИБР и Регионалната лаборатория – Пловдив към ИАОС.

При извършените проверки и анализ на водни проби бяха установени незаконно заустване на непречистени отпадъчни води от предприятие за производство на млечни продукти, собственост на „Млечни продукти” ООД, гр. Пловдив; превишаване на емисионните ограничения, определени в разрешителното за заустване на отпадъчните води от предприятието в р. Черна, издадено от БДИБР; замърсяване на р. Черна по биогени (азотни и фосфорни показатели), когато предприятието извършва производствена дейност.

Във връзка с констатираните нарушения на Закона за водите към момента са в ход две административно-наказателни процедури. РИОСВ – Пловдив е издавала наказателни постановления на дружеството и през 2017 г. и 2018 г. на стойност съответно 4000 и 5000 лева.

Дадено е предписание за реконструкция на пречиствателното съоръжение на обекта с изграждане на второ стъпало за пречистване. Освен това РИОСВ – Пловдив е сезирала Областна дирекция „Безопасност на храните“ относно установено освобождаване на суроватка като остатъчен продукт от производствения процес на дружеството в околната среда, за да предприемат действия като компетентен орган.

Пловдивската екоинспекция ще предприеме и действия по уведомяване на прокуратурата за установените случаи на замърсяване на р. Черна във връзка с проявения значителен обществен интерес.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи