Областна епизоотична комисия – Силистра прие мерки във връзка с опасността от африканска чума по свинете

10:35, 28 юли 23 / Регионални новини 25 478 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В Областна администрация Силистра по покана на областния управител Минчо Йорданов бе проведено заседание на Областна епизоотична комисия, която е част от Областен съвет по епидемии и епизоотии.

Повод за форума е наличието на огнища с африканска чума по свинете в две населени места в област Монтана. Заповед на БАБХ от преди няколко дни изисква на областно ниво до 28 юли да бъдат предприети определени мерки за повишаване на епизоотичната готовност с цел недопускане на развитието на болестта и в други краища на страната, както това се случва в съседните балкански страни.

На базата на тях предстоят и заседания на общинските епизоотични комисии по места. Там се предвижда да бъде заострено вниманието на местната изпълнителна власт в лицето на кметовете, а и в кратки срокове – до средата на м. август, да бъде извършена проверка инвентаризация на отглежданите при домашни условия прасета. Както е известно, допустимо е отглеждане на прасета до 3 на едно място, при това задължително маркирани, което е доказателство, че са закупени от лицензирани ферми.

Снимка: Община Силистра

Предвидено е раздаване на брошури – чрез кметовете и ветеринарните лекари, в които се обяснява какви действия да се предприемат от собствениците на животните. След проверката ще бъде актуализиран воденият регистър. От ОД на БАБХ припомниха на участниците в комисията, че във връзка с проблема трябва да се имат предвид: Програма за надзор 2022-2024 г. и План за действие от 2021 г. В тях са предвидени различни дейности като за ситуацията, включително за реда за информиране на населението, инвентаризациите, прегледите за био сигурност, взаимодействието с институции като МВР и др.

Материал на М. Георгиева

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама