Лекари от Горна Оряховица спасиха дете, заразено с морбили

19:15, 04 фев 20 / Здраве 25 1689 Topnovini

Лекари от Горна Оряховица спасиха дете на година и осем месеца, което се е заразило с вируса на морбили и било прието в общинската болницата в града със сериозни усложнения. Там това е първи случай на заболяването от 13 години насам, предаде БГНЕС.

В средата на миналата седмица детето било прието в инфекциозното отделение на болницата в Горна Оряховица в много тежко състояние, с морбили и усложнена пневмония.

Петгодишно дете с тежко заболяване почина в болница

От лечебното заведение и Регионалната здравна инспекция потвърдиха, че детето не е било ваксинирано.

„Като видях в какво състояние е веднага го закарах на лекар. Много сме благодарни, че го излекуваха”, заяви Симеон, който е дядо на детето.

Като е пристигнало, е било фибрилно, с висока температура, с кашлица, с обрив, конюктивит, отоци. Веднага е направена диагноза, изследвания, изпратени са до референтна лаборатория в София, където потвърждават, че е морбили”, обясни говорителят на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ Горна Оряховица Ана Минева.

„Детето е с пропуски в имунизационния календар, тъй като е имало период, в който е било без избор на личен лекар. В нашата област това е първи случай за тази година. Детето е пребивавало в периода от 17 до 25 януари на територията на друга област и предполагаме, че там се е заразило”, коментира д-р Ирина Млъзева от РЗИ Велико Търново.

Опасност от епидемия с морбили във Великотърновска област няма, но въпреки това от регионалната здравна инспекция вече са предписали противоепидемични мерки до всички общопрактикуващи лекари и до лечебните заведения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани