Украйна ще се обърне към световните организации заради ситуацията в Керченския проток

08:00, 27 ное 18 / Свят 25 1035 Topnovini
1

Парламентът на Украйна прие постановление за обръщане към ООН, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на НАТО, Организацията за демокрация и икономическо развитие (ГУАМ) и националните парламенти на страните по света заради ситуацията в Керченския проток, където Русия задържа три украински военни кораба и екипажите им по обвинение, че са навлезли неправомерно в руски териториални води, предаде БТА.

Решението бе подкрепено от 272 депутати при необходими 226. "Постановлението на парламента моли международните организации да окажат помощ на задържаните в Русия украински матроси, да засилят санкциите срещу Русия, да изпратят наблюдатели в района на Керченския проток с цел избягване на ескалация на напрежението и да предоставят военна помощ на Украйна", заяви председателката на парламентарната комисия за международна политика Анна Гопко.

В граничните райони на Украйна с Русия от сряда, 28 ноември, ще влезе в сила 30-дневно военно положение, реши още парламентът, който одобри предложението на президента Петро Порошенко. Това стана с 276 гласа „за“, при необходими най-малко 226.

Военното положение ще влезе в сила само в 10 украински области - пограничните с Русия, и по крайбрежията на Украйна на Черно и Азовско море. „Именно там Русия може да ни нанесе удар“, обясни Порошенко пред депутатите. Военното положение ще продължи 30 дни - до 27 декември.

Парламентът в Киев прие и постановление за провеждане на редовни президентски избори на 31 март 2019 година.

Украйна и Русия си отправиха взаимни обвинения за инцидента, а Европейският съюз призова за намаляване на напрежението и освобождаването на задържаните украински моряци.

За днес е насрочена среща на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с председателя на украинския парламент Андрий Парубий.

По-рано по инициатива на Съединените щати бе прекъснато поисканото от Москва заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да бъде обсъдено възникналото напрежение. Американският посланик в световната организация Ники Хейли определи действията на Русия по задържането на украинските кораби като незаконни и призова Москва за освождаването на моряците и плавателните съдове и за намаляване на напрежението. Ники Хейли предупреди, че Вашингтон ще продължи санкциите, свързани с анексирането на Крим.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че работи с европейски лидери по намирането на решение на кризата.

Руският представител в Съвета за сигурност Дмитрий Полянски обясни, че незаконни са действията не на неговата, а на украинската страна. Той обвини украинските власти, че са планирали инцидента заради ниския политически рейтинг на президента Петро Порошенко

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани