Законът за личната помощ ще бъде разгледан на второ чете в социалната комисия

08:30, 27 ное 18 / Политика 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социалната комисия в парламента ще разгледа на второ четене законопроекта за личната помощ, подготвен от екипа на Омбудсмана и внесен едновременно от депутати на БСП и на Воля.

Очаква се на днешното заседание да бъде предложено през 2019 г. заплащането на личните асистенти по този закон да бъде в размер на минималната заплата или 560 лева, както е планирано в бюджета.

Предложението ще направи работната група към социалната комисия, в която участват и майки от инициативата "Системата ни убива". Минималната заплата ще се полага за максималния работен ден на асистента - 8 часа. Това е реалистичният вариант за догодина, като заплащането на личната помощ ще влезе в сила от септември, коментираха представители на майките.

За 2020 г. е заложено заплатата да нарасне на 732 лева, а за 2021 г. са предвидени 910 лева месечно. От БСП ще предложат ускорено нарастване на часовата ставка - за първата година тя да бъде минималната, умножена по 1.3, а след две години стойността й да стигне минималната, умножена по 1.8.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама