Андрей Новаков: Този ЕП не може да постигне балансиран пакет "Мобилност", искаме отлагане

10:40, 12 мар 19 / Политика 25 1470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Искаме пакет „Мобилност“ да бъде отложен, защото в момента този ЕП не е способен да постигне балансиран текст заради предстоящите избори. Това каза евродепутатът Андрей Новаков пред БНР.

Новаков коментира и публикуван анализ на Еврокомисията за нуждата от безопасни паркинги за камионите. Според ЕК е необходимо изграждането на 400 000 сигурни и охраняеми зони за паркиране в ЕС.

„Този анализ идва много навреме и показва, че пакетът „Мобилност“ е неприложим и не дава решение. Ако се стигне до там ЕС да изгражда такива паркинги - да, но към момента такова предложение не е направено... Ще направя предложение тези 400 000 паркинга да бъдат оценени, да видим колко средства ни трябват за тях. Моите очаквания са това да бъдат колосални средства. И да го направим така – поетапно, в годишните бюджети на ЕС за следващите 5-10 години, да започне поетапно изграждане и то най-вече по най-натоварените транспортни коридори в Съюза, но не и да задължаваме общините и държавите да го правят за своя сметка“, каза евродепутатът.

„Няма как да задължаваме шофьорите да спират и да почиват в хотели и охраняеми паркинги, защото такива липсват. Второ – не просто липсват, а то е колосална липса. За 400 000 паркинга в цяла Европа огромна сума трябва да се инвестира и това би отнело много дълго време, за да се изградят. Има дълъг списък от държави, в които няма нито един паркинг, на който може да почиваш. На мен това ми се струва финалният акорд в опита пакет „Мобилност“ да бъде прекаран. Именно вносителят на пакета - това официално признава, че няма как да задължим шофьорите да почиват на такива паркинги - това го казва институцията, която предлага пакет „Мобилност“. Това е голямо признание за това, че българската позиция е била права от самото начало“, добави Андрей Новаков.

Той подчерта обаче, че подкрепящите пакета не разбират тези аргументи и продължават опитите да го прокаран отново, за четвърти път. „Три пъти го отхвърляме в ЕП. Знам, че има опити той да бъде прекаран отново. Разбира се, ние не спим по темата. Всички необходими действия сме ги предприели. Остават още 2-3 седмици, в които трябва да удържим на тези опити. Това означава, че пакет „Мобилност“ ще се отложи за неопределено време“, заключи Новаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама